Wednesday, August 17, 2016

slivková zmrzlina


letná sezóna je v plnom prúde a na stánky na trhoviskách voňajú zrelým čerstvým ovocím. keď sa prechádzam pomedzi stánky, mám chuť kúpiť a ochutnať úplne všetko. naposledy som neodolala mäkučkým voňavým domácim slivkám. pár z nich sme zjedli len tak a zo zvyšku som sa rozhodla urobiť túto slivkovo-škoricovú zmrzlinu. 

slivková omáčka:

10-12 sliviek
2 PL hnedý cukor
1 čl mletá škorica (použila som viac, lebo škoricu mám rada)

zmrzlina:

1/4 šálky mascarpone
1/2 čl mletá škorica
1 PL kukuričný škrob
2 šálky mlieko
3/4 šálka šľahačková smotana
2 PL kryštálový cukor
2 PL hnedý cukor



slivky rozložíme na plech, pocukríme ich a poprášime mletou škoricou. vložíme ich do rúry predhriatej na 200°C a pečieme 25 - 30 minút (pokiaľ slivky zmäknú).


slivky rozmixujeme do hladka. vznikne hustá omáčka, ktorú vložíme do chladničky.


mascarpone zmiešame so škoricou.


kukuričný škrob zmiešame s pár lyžicami mlieka.


do hrnca nalejeme smotanu, mlieko a pridáme cukor (kto má rád sladšie, môže pridať viac než 4 lyžice).


mliečnu zmes privedieme do varu a vlejeme do nej škrobovú zmes. varíme len chvíľu, kým trochu nezhustne.


v miske zmiešame uvarenú mliečnu zmes s mascarpone a necháme vychladnúť. potom vložíme do chladničky aby vychladla úplne. 
ak budete používať zmrzlinovač, urobte zmrzlinu podľa návodu k nemu. ja som časť slivkovej omáčky zmiešala s mliečnou zmesou v zmrzlinovači. zvyšnú omáčku som pridala k zmrzline pred tým, než som ju na chvíľu vložila do mrazničky. 
ak zmrzlinu budete robiť v mrazničke, vylejte ju do kovovej nádoby a zmiešajte so slivkovou omáčkou (alebo jej časťou). každú pol hodinku zmrzlinu premiešajte, aby nevznikli kryštáliky a bola jemná. na záver pridajte zvyšok omáčky, jemne premiešajte a poslednýkrát zamrazte.
dúfam, že vám bude chutiť aspoň tak, ako chutila nám :)







6 comments:

  1. cez vikend idem nato :)dakujem za recept

    ReplyDelete
  2. Mnam Lubi, tak to by som si dala povedat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danka, bola ozaj chutná :) ešte aj môj priateľ, ktorý nemá rád zmrzlinu ju chválil :)

      Delete
    2. No conocía este blog, Luba!! Con ayuda del traductor y la tuya, veré las recetas 😃😃😃
      Besos!
      Gaby

      Delete
    3. Gaby, este es nuevo...después de tener una pausa decidí de volver a los blogs, aunque ahora en eslovaco.
      Un abrazo!

      Delete