Monday, August 1, 2016

thajské kari


keď sme sa vo februári vrámci ázijskej dovolenky dostali do thajska, zamilovala som sa do thajskej kuchyne, najmä thajského kari - zeleného, červeného, massaman či môjho naobľúbenejšieho phanaeng kari. preto sme na ostrove phi phi hľadali školu varenia, kde by nám ukázali ako sa niektoré thajské dobroty pripravujú. nakoniec sme sa rozhodli pre pum's cooking school, kde mali na výber rôzne kurzy varenia. prihlásili sme sa na krátky trojhodinový kurz, kde sme varili zelené kari, tom yum a tom kha. na začiatku kurzu nás inštruktor naučil pár fráz a slov po thajsky. potom sme spoznávali ingrediencie, ktoré sa používajú v thajskej kuchyni a nakoniec sme sa dostali k samotnému vareniu. bol to príjemne strávený večer :)


na kurze sme dostali mini kuchársku knihu s množstvom receptov.



zelená kari pasta:

20 kusov zelené čili
20 kusov thajská bazalka
3 PL nasekaná citrónová tráva
3 PL nasekaná šalotka (prípadne cibuľa)
2 PL cesnak
1 čl galangal
1 čl nasekané lístky kafírovej limety
2 PL rastlinný olej
1 čl soľ

červená kari pasta:

20 kusov červené čili
3 PL nasekaná citrónová tráva
3 PL nasekaná šalotka (prípadne cibuľa)
2 PL cesnak
1 čl galangal (je brat či bratranec zázvoru, má intenzívnejšiu chuť)
1 čl nasekané lístky kafírovej limety
2 PL rastlinný olej
1 čl soľ

kari pastu priravíme tak, že všetky ingrediencie (okrej oleja) dáme do mažiara alebo kuchynského robota a trieme (mixujeme) pokiaľ sú suroviny posekané na malé kúsočky. do zmesi pridáme olej a premiešame. takto pripravená kari pasta nám v chladničke vydrží mesiac.

Ingrediencie je možné zohnať v seoul plaza potravinách alebo vo fresh markete. ak nie ste z bratislavy alebo sa vám nechce behať po obchodoch, suroviny sa dajú objednať napr. tu.


takto som kari pastu pripravovala v thajsku :)

ďalšie suroviny, ktoré budeme potrebovať (porcia pre jednu osobu):

za hrsť nakrájané kuracie prsia
100 ml kokosové mlieko
100 ml voda
1 PL rastlinný olej
2 PL rybia omáčka
1 PL hnedý cukor
2 lístky kafírovej limety
zelenina (napr. zelené fazuľky, tekvičky, kukuričky)

takto v domácom prostredí:


pripravíme si suroviny.


citrónovú trávu, galangal, šalotku a cesnak si nakrájame.


všetky ingrediencie dáme do robota a rozmixujeme. pridáme olej, zmiešame a kari pastu máme hotovú.


v hrnci rozpálime na miernom plameni olej, pridáme 1 PL kari pasty (aj chcete mať kari menej pikantné pridajte menej) a premiešame. pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia a keď sú zatiahnuté, do hrnca nalejeme kokosové mlieko. pridáme rybiu omáčku, cukor a dobre zamiešame. nalejem vodu, pridáme zeleninu a na miernom ohni varíme kým kari nezačne vrieť (necháme ho vrieť asi 5 minút). pred podávaním do kari hodíme dva lístky kafirovej limety. kari podávame s ryžou. dúfam, že vám bude chutiť :)





a takto sme si navarili v thajsku :)




No comments:

Post a Comment