Saturday, June 18, 2016

"rýchle" croissanty


pripraviť croissanty podľa klasického receptu trvá tri dni - prvý deň sa pripraví cesto, počas druhého sa cestro prekladá a na tretí deň sa konečne pečú croissanty. je to síce zdĺhavé, ale výsledok stojí za to :) keď ich nabudúce budem pripravovať týmto spôsobom, určite všetko nafotím a recept napíšem.
tentokrát som skúšala rýchlejšiu verziu, pri ktorej príprava pečiva trvá len dva dni (ale dá sa to stihnúť aj za jeden deň, ak cesto pripravíme ráno). 

budeme potrebovať:

175 g hladká špaldová múka
105 g celozrnná špaldová múka (celozrnnú múku môžete vynechať a piecť len z hladkej múky)
2 čl sušené droždie
1PL kryštálový cukor
120 ml mlieko
1 čl soľ
160 g maslo
2 vajcia (jedno do cesta a jedno na potretie)


prvý krok tohto receptu sa má robiť v kuchynskom robote. do robota dáme múku, droždie, cukor, soľ a maslo a chvíľočku mixujeme pokiaľ sa maslo rovnomerne po celom ceste rozdelí na menšie kúsky asi vo veľkosti hrášku.


k zmesi pridáme vajíčko a mlieko a premiešame len pokiaľ sa cesto spojí (nemiesime). takto pripravené cesto zakryjeme potravinovou fóliou a vložíme na noc do chladničky (alebo aspoň na 5 hodín).


vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku.


rozvaľkáme ho do obdĺžnika a preložíme na tretiny (zo začiatku budete mať pocit, že cesto nie je hladké a jemné ale pri ďalšom vaľkaní sa to napraví). opäť ho rozvaľkáme a  preložím na tretiny (prekladanie opakujeme trikrát. tým sa kúsky masla dostanú medzi vrstvy cesta).


poprekladané cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý pokrájame na trojuholníky a z nich robíme croissanty.


poukladáme ich na plech a necháme podkysnúť aspoň 30 minút. medzitým predhrejeme rúru na 200°C. croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. 5 minút ich pečieme pri teplote 200°C, potom ju znížime na 175°C a pečieme ďalších 20 - 25 minút. 
croissanty boli chutné, mali dobrú štruktúru, no ak ich budem piecť nabudúce, vajíčko do cesta nedám, ale nahradím ho väčším množstvom mlieka (napr. 160 ml), pretože som presvedčená o tom, že bez vajíčka budú ešte chutnejšie.
ak sa odhodláte a budete piecť croissanty podľa tohto receptu, dúfam, že vám budú chutiť. ja som si čerstvo upečený dala na raňajky s domácim jahodovým džemom :)






 


No comments:

Post a Comment