pred pár rokmi som žila v mexiku a mexická kuchyňa je mi veľmi blízka. spoznala som veľa druhov (čili) papričiek a zistila, že každá inak vonia a chutí a dodá jedlu jedinečnú chuť.
jedna z mojich najobľúbenejších čili papričiek je chipotle. názov chipotle pochádza z pôvodného jazyka nahuatl (jazyk, ktorým hovoria nahuaské etniká, z ktorých najznámejším sú aztékovia. patrí medzi uto-aztécke jazyky. dnes je nahuatl jazykom vyše 1 milióna ľudí v oblasti mezoameriky, predovšetkým v strednom mexiku.), v ktorom slovo chilpoctli alebo xipoctli znamená údená čili paprička. je to druh papriky, ktorý sa nechá dozrieť pokiaľ sa nescvrkne aby bola následne vyúdená a ochutená špecialnou omáčkou (používa sa viac druhov). najčastejšie sa ako prvotná paprika na chipotle používa jalapeño, ale sa ako základ môžu použiť papriky "mora" alebo "pasilla" (ich názvy v slovenčine nepoznám, preto ich nazývam pôvodnými španielskymi resp. mexickými menami).
chipotle vo forme už pripravenej omáčky sa dá kúpiť aj na slovensku. (nerobím nikomu reklamu, len pridávam link na internetový obchod v prípade, že by sa niekto inšpiroval mojím receptom a chcel by si albondigas na omáčke s chipotle pripraviť).
na mäsové guličky potrebujeme:
500 g mleté hovädzie mäso
1/4 cibuľa
3-4 PL ovsené vločky
1 vajce
čerstvý syr (napr. feta alebo mozarella)
soľ
čierne mleté korenie
na omáčku potrebujeme:
5 veľkých zrelých paradajok
1/4 cibuľa
1 strúčik cesnaku
salsa z chipotle papričiek
soľ
rastlinný olej
mleté mäso, cibuľu, ovsené vločky, korenie a soľ dáme do misky.
všetko poriadne premiešame. syr nakrájame na malé kocky.
vezmeme si kúsok mäsovej zmesi, urobíme v nej jamku, do ktorej vložíme kocku syra a urobíme guličku. pokračujeme kým nepoužijeme všetko mäso.
paradajky, cibuľu a cesnak na sucho opečieme na panvici, vložíme do mixéra a poriadne rozmixujeme (pokiaľ nemáte chuť alebo čas na opekanie paradajok, môžete použiť kúpené rozmixované paradajky a pridať do nich opečený cesnak a cibuľu).
do hrnca vlejeme trošku oleja. keď sa olej zohreje, vlejeme do hrnca pripravenú paradajkovú omáčku. dochutíme ju soľou, pridáme chipotle (podľa chuti a podľa toho, akú pikantnú chceme výslednú omáčku) a keď začne vrieť vložíme do omáčky mäsové guličky. varíme pokiaľ sú guličky hotové. podávame ich s ryžou. dobrú chuť!
No comments:
Post a Comment